Artrose bij sportpaarden

Arti-Sport Global Medics

De leeftijd waarop een paard op zijn best presteert, ligt meestal rond zijn twaalfde. Toch zijn er ook verschillende oudere paarden die nog steeds op het hoogste niveau meedraaien. Maar hoe zorg je ervoor dat een ouder paard zich nog steeds ‘happy’ in zijn job voelt? Enkele tips.

“Ik denk dat het vooral erg belangrijk is om je paard in beweging te houden”, vertelt een paardenkinesiste. “Hoe meer je paarden stil staan, hoe meer de spieren en gewrichten de kans krijgen om stijver te worden en dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden. Je hoeft je paard daarom niet per se elke dag te rijden. Ze laten rondlopen in de wei kan al voldoende zijn. Ook zijn wandelingen of gewoon aan de hand stappen met je paard erg goede oplossingen om je paard niet te hard te laten werken maar toch in beweging te houden”.

Arti-Sport bij gewrichtsproblemen

“Een andere oplossing kan het geven van supplementen zijn die een verzachtende werking op spieren en gewrichten hebben zoals bijvoorbeeld Arti-Sport. Dit supplement zorgt ervoor dat de ongemakken waarmee een sportpaard geconfronteerd wordt op latere leeftijd, zienderogen verzacht worden. Het supplement is trouwens niet enkel voor oudere paarden te gebruiken het kan ook een preventieve werking hebben voor jongere paarden die op het hoogste niveau springen. Het product is bovendien goedgekeurd door de FEI waardoor het geen positieve dopingtest kan opleveren”.

“Een andere tip die ik kan geven, is om ervoor te zorgen dat je ouder paard het altijd warm genoeg heeft. Zo rijd ik in de winter bijvoorbeeld altijd in met een deken totdat ik er zeker van ben dat mijn paard warm genoeg gelopen is. Begin ook pas met springen of zwaardere oefeningen als de spieren van je paard goed opgewarmd zijn om ongemakken te vermijden”, besluit ze.